Monark Design Challenge - Skapa Sveriges snyggaste elcykel

En tävling i grafisk form & färg

Monark Design Challenge är en tävling i att sätta färg och grafik på Sveriges populäraste cykel, Monark Karin. Skapa din dröm-Karin, vinn din egendesignade elcykel till ett marknadsvärde av 19 995 kr och få publicitet tillsammans med din design när den presenteras på marknaden 2025. 

 

Sätt grafik och färg på Sveriges populäraste damcykel

Monark har funnits med som ett ikonvarumärke i designsammanhang i över 100 år. Var med och skapa designhistoria du också .

Syftet med Monark Design Challenge är att skapa en limited edition design för Sveriges populäraste cykelmodell, Monark Karin. Designen kommer bli grunden i en limiterad upplaga av Monark Karin som traditionell cykel och som elcykel under 2025. Temat på årets tävling är Urban Trends 2025 och ska tolkas in i tävlingens två moment: Cykel grafik & färg och Konceptbeskrivning.

Vinnaren vinner sin egendesignade Elcykel till ett marknadsvärde av 19 995 kr och får publicitet tillsammans med sin cykeldesign. 

 

 


Detta är Monark Design Challenge

VAD: Skapa unik grafik & färg för den klassiska och populära damramen Monark Karin. Ramen har varit densamma i nästan 100 år och går inte att korrigera men kreativa tillägg utanför ramen är möjligt. 

HUR: TVÅ MOMENT.

1. Cykelgrafik och färg

2. Konceptbeskrivning

TEMA: Urban Trends 2025

BEDÖMNING: Jury (+ Folkets röst)

 

Viktiga datum. 

21 januari - Tävlingen öppnar

11 Februari - Tävlingen stänger  

23 Februari - Finalister utses

2 April - Vinnare utses 

15 September - Första exemplaret av cykeln tillverkas och tilldelas vinnaren. 

 

Tävlingsmoment - cykelgrafik och konceptförklaring


 

Moment 1 - Cykelgrafik

Färg & Grafik

Sätt färg och grafik på den populära damramen Monark Karin. Ramen har varit densamma i nästan 100 år, en form att bevara, och går inte att korrigera men du är helt fri att färgsätta och skapa en spännande grafik för den klassiska cykeln. Grafiken ska vara applicerbar både på en traditionell Karin och Karin som elcykel. I tillägg till färg och grafik är du också fri att skapa unika tillbehör till din modell, exempelvis korgar, skyltar, väskor, backspeglar, ringklockor osv. Här är det endast fantasin som sätter gränser. I arbetsdokument och artwork hittar du en mall för att börja skapa din design, ladda ner arbetsdokument nedan. Arbetsdokumentet är i PDF fil och kan öppnas i b.la. Adobe illustrator för att nyttja banor och skapa din design digitalt. Är du mer traditionell går det lika fint att skriva ut arbetsdokument och skapa din design för hand. 

Ladda ner artwork och börja skapa din Monark Karin här


Moment 2 - Konceptförklaring

Konceptförklaring

I konceptförklaringen beskriver du och fördjupar dina tankar kring din cykels färg och grafik. Beskriv din idé och ditt syfte med din design och definiera målgrupp. Beskriv hur cykeln kan ta plats kommunikativt och välj ut grafiska element från din design som kan stärka kommunikationen kring din cykel. I arbetsdokumentet står det mer om vad som är viktigt att definera kring din grafik, ladda ner arbetsdokumentet för moment 2 nedan. 

Ladda ner Arbetsdokument för konceptförklaring


 

 

 

Inspiration från tidigare års Limitid Edition Karin

Läs mer om tidigare års Karin limited edition cyklar

 


  

En erfaren jury 

Vill du veta mer om vår jury? Vilka trender det tror på och vilka bedömningsaspekter de tycker är viktiga? Spana in våra intervjuer med våra jurymedlemmar här

LISA-STINA PETTERSSON

Designer, FRAMOT

Frilansande grafisk formgivare med lång erfarenhet av grafik för cyklar. Har gjort flera uppdrag för monark och ligger bakom flertalet av tidigare ltd. Karin cyklar.

 

KRISTIN LAGERQVIST

Kreatör, L.Lagerqvist

Kreatör, inspiratör och bloggare. Kristin "Krickelin" Lagerqvist är en etablerad Varbergsprofil precis som Monark. Kristin designade årets Karin limited edition - 2024. 

 

JOHANNA SMEDBERG

Marketing & Product development, MONARK

Ansvarar för produktutveckling och marknadsföringen på Monark. Har lång erfarenhet av ta fram inspirerande och kommersiellt gångbara cykelkoncept. 

JOHAN ARENSBERG

Design Director, Grand Public

Design Director på den Stockholmsbaserade Design- och varumärkesbyrån Grand Public. Johan har lång erfarenhet av att ta fram framgångsrika design- och kommunikationskoncept för flera kända varumärken.


Folkets röster!

Bidragen från tävlingens tre finalister blir tillgänglig för öppen röstning för allmänheten och Sveriges cykelhandlare. Den slutliga vinnaren är en kombination av Juryns och folkets röster. 

 

Därför ska du vara med och tävla!

När du deltar i Monark Design Challenge har du chans att vinna din egendesignade elcykel till ett värde av 19 995 kr. Som finalist och vinnare tilldelas du också diplom och ges publicitet med personporträtt på monark.se och i Monarks sociala kanaler.

3 finalister - 3 finalister utses ges publicitet genom folkets-röst och personporträtt på monark.se

Vinn din design - Som vinnare erhåller du en elcykel med din egen design. Värde: 19 995 kr

Din cykeldesign på marknaden - Som vinnare blir din cykeldesign en limited edition Karin tillgänglig på markanden 2025 - Hur coolt?

Marknadsföring - Som vinnare är all marknadsföring med din cykeldesign märkt med dig som designer (frivilligt). 

Ladda ner arbetsdokument under avsnitt "TÄVLINGSMOMENT" och börja tävla. 

 

  

SKICKA IN BIDRAG

TÄVLINGEN ÄR STÄNGD!

  

__________________________________________________________________________________

 

TÄVLINGSREGLER & VILLKOR

Vi (Monark och Jury) förbehåller oss rätten att välja bidrag utifrån kriterierna: kommersiellt gångbart, kreativitet och nytänkande. Monark har också rätt att anpassa grafik för praktisk tillämpning i produktion samt konceptuella idéerna som kan komma att bli verklighet. I och med din medverkan i Monark Design Challenge äger Monark/Cycleurope rätten till ideérna i ditt bidrag och rätten att använda dessa för Monarks cyklar .

Elcykel som tilldelas vinnaren till ett marknadsvärde av 19 995 kr, levereras i det utförande som elcykeln kommer att levereras till marknaden 2025. Korrigeringar från ursprungsdesign kan komma att ske. 

CYCLEUROPE I SVERIGE

sjosala_logotypSpectra

0